Almanca Öğrenmek için 5 temel esas üzerinden size fikir vermek istiyorum. Siz Almanca Öğrenmek ile kendinize yeni fikirler, hisler, eylemler katacaksınız.
1-) Renkli kalemler edinin
Ne zamandır elinize kalem alıp ilkokul yıllarındaki gibi yazılarınızı süslemiyor sunuz? Aslında yazmak ve önemli cümleleri renklendirmek hem görsel hemde fiziksel anlama yetimizi harekete geçirip daha hızlı öğrenmemize yardımcı olacaktır.
2-) Hata yapın ve saçmalayın!
Hiç bir yer ararken kayboldunuz mu? Eminim başınızdan geçmiştir. Kaybolduğunuz bir semti ve mahalleleri hiç unutmazsınız. Hata yapmakta öyledir aslında en büyük ve hatırda iz bırakan bir öğrenme sistemi 🙂 . Hata yaptığınız kelimeleri ve cümleleri unutmazsınız. Buda zihninizi devamlı tetikte tutmayı sağlar.
Ve çevrenizdeki insanların olumsuz yorumlarına aldırış etmeden konuşun yani kimi zamanda saçmalayın! Bir çocuk düşünün çocuklar ilk önce etrafındaki sesleri tekrar ederler sonra anlamsız kelime söylerler sonra duydukları cümleleri tekrar ederler. Yaşları ilerledikçe anlamlı cümle kurarlar.
Peki siz neden dile başlar başlamaz bir kaç ay içinde “Almancayı iyi konuşamıyorum, Almanca çok zor dil” diye kendinize bir engel oluşturuyorsunuz. Kim hangi dili kusursuzca anında öğrenmiştir. Etrafınızda size olumsuz eleştiri yapanlara sadece gülün 🙂 çünkü onlarda bir zamanlar çocuktu.
3-) Meraklı olun.
Çocuklar neden hızlı dil öğrenirler sorusunun tek cevabı; meraktır. Çünkü onlar etrafındaki herşeyi sorgularlar hatta dikkatinizi çekmediyse çocuklara tekrardan dikkatlice bakın onlar çevrelerindeki nesneleri anne babasına sorarak etrafını hayranlıkla izleyerek öğrenirler.
Sizde Almanca öğrenmek için meraklı olun.
En merak ettiğiniz kelimelerin Almancalarına bakın.
En çok kullandığınız Türkçe kelimelerin Almancalarına bakın.
Almanca basit okuma kitapları alın.
Almanca radyo/gazete internetten kaynakları okumaya çalışın.
Telefonunuzu/Bilgisayarınızı Almanca yapın dile aşinalık kazanın.
Kendinize sözlük alın merak ettiğiniz kelimeleri sözlüğü karıştırarak bulun.
Duygularınızı Almanca yazmaya çalışın. Kafanızın estiğince yazın gramer düşünmeksizin.
Almanca oyunlar indirin.
Ya da ilginizi çekebilecek her hangi birşeyi deneyin .
4-) Hissedin
Bir kimseyi dil öğrenmekten soğutan en büyük etken; Ya grameri Ya dilin telaffuz olarak anlaşılmazlığıdır. Dil öğrenmekte ilk kez tecrübe edinen kişiler genellikle duygularını ‘belirli gramer kuralları’ çerçevesinde ifade etmek zorunda olduğunu düşünür ve o kimse için konuşmak veya konuşulanı anlamak ‘gramer analizinden’ ibarettir.
Oysaki siz Türkçe konuşurken Arkadaşınıza ne yaptığınızı anlatırken. Mesela: Bugün kütüphaneden Almanca ile alakalı bir kitap satın aldım. Cümlesini kurarken ‘Almak’ fiilini hangi zamanda kullansam. “Aldım, Aldı, Alsaydık, Almıştım, Alacaktım” şeklinde düşünür müsünüz?
Veyahut karşınızdaki size birşey anlatırken kullandığı cümleleri hangi zamanda olduğunu mu düşünüyorsunuz? Acaba geniş zaman damı kullandı geçmiş zamandamı? Türkçe dinlerken böyle bir analiz yaptığınızı hatırlıyor musunuz?
Peki Öyle ise Almanca dinlerken niçin sürekli analiz yapmak ve grameri düşünmek zorunda olduğunuzu düşünüyorsunuz.
Artık grameri değil hislerinizi ön planda tutun. Hissettiğiniz gibi konuşun ve hissettiğinizi anlamaya çalışın. Yani bir diğer deyişle kendinizi gramer kurallarına adapte etmeden içinizden geldiğiniz gibi olun. Öğrenme ve anlama yeteneğinizin arttığını göreceksiniz.
5-) Tekrar edin
Biz aslında dil öğrenirken zorlanmıyoruz yalnızca az tekrar yapıyoruz.
Öğrendiğiniz yeni kelimelerle alakalı cümleler kurun.
Arkadaşlarınıza çevrenize; Bak sana bugün bir Almanca kelime öğreteceğim diyin. Ve çevrenizle paylaşın.
Öğrendiğiniz kelimelerle küçük notlar yazın.
Öğrendiğiniz kelimelerin zıt anlamlı kelimelerini araştırın. Bu zihninizde kalıcı olmasını sağlar.
Mutlaka her gün bir cümlede olsa Almanca yazın.
*** İPUCU
Ve bir dil öğrenmekte size en önemli püf noktayı paylaşmak istiyorum. Kendiniz gibi dil öğrenmeye meraklı bir arkadaş bulun! Eğer böyle bir arkadaşa sahipseniz ya o dili öğreneceksiniz ya da o dili belli bir süre sonra çalışmayı bıraksanız bile öğrendiklerinizi asla unutmayacaksınız.
Eğer yazımızı beğendiyseniz emeğe saygı olarak. Sitemizin linkini vererek paylaşabilirsiniz. Hoşça kalın.
Yazar: Fatih Tüfekçi / Pratikalmanca.com Blog yazarı.